January 22, 2025
Tal-till-Text: en dold skatt - som effektiviserar arbetet
Upptäck hur tal-till-text-teknologin sparar tid, förenklar vardagen och hjälper företag fatta bättre beslut – på under 15 sekunder.
Upptäck hur tal-till-text-teknologin sparar tid, förenklar vardagen och hjälper företag fatta bättre beslut – på under 15 sekunder.

Introduktion

Har du tänkt på att i många sci-fi filmer som utspelar sig i framtiden, så pratar karaktärerna med datorer och system istället för att skriva till dom? Interstellar, 2001: A Space Odyssey, och Iron Man. Det verkar ju vara så smidigt och när vi nu har tillgång till liknande teknologi, så är det få som adapterar den.

Därför känner vi på Bepp att vi är taggade och ser verkligen fram emot att delta i att föra denna adaption framåt, och hjälpa människor att effektivera sina jobb och verksamheter med denna magnifika teknologi!

No items found.

Historia & Utveckling

1950-talet: Bell Labs’ AUDREY

  • Tal-till-text-teknologin fick sin start med AUDREY (Automatic Digit Recognizer), ett system utvecklat av Bell Labs. AUDREY kunde känna igen de talade siffrorna 0 till 9 med hyfsad noggrannhet, vilket var banbrytande på den tiden. Dock krävde systemet en strikt kontrollerad miljö och en tydlig röst. Det var första gången datorer började tolka mänskligt tal, vilket lade grunden för framtida utveckling.

1960-talet: IBM Shoebox

  • På 1960-talet lanserade IBM Shoebox, som kunde känna igen upp till 16 ord, inklusive siffror och enkla matematiska kommandon som “plus” och “minus”. Detta var ett stort steg framåt, eftersom det visade hur tal-till-text kunde användas för praktiska ändamål, som att lösa matematiska problem. Shoebox presenterades på världsutställningen 1962, vilket markerade en milstolpe för teknologins popularitet.

1980-talet: Hidden Markov-modeller

  • Under 1980-talet revolutionerades taligenkänning med hjälp av Hidden Markov Models (HMM), en statistisk metod som möjliggjorde analys av ljudmönster. HMM-tekniken kunde förutspå sannolikheten för att en viss sekvens av ljud representerade specifika ord, vilket kraftigt ökade precisionen och möjliggjorde igenkänning av tusentals ord. Denna metod blev standarden inom tal-till-text i flera årtionden och användes i både akademisk forskning och kommersiella produkter.

1990-talet: Dragon Dictate

  • Dragon Dictate, lanserat av Dragon Systems 1990, var den första kommersiellt tillgängliga tal-till-text-programvaran. Användare kunde tala in text på datorer, vilket öppnade upp möjligheter för yrkesverksamma och personer med funktionsnedsättningar. Även om det krävdes omfattande träning för att programmet skulle anpassa sig till användarens röst, var detta ett avgörande steg mot bred användning av tal-till-text-teknologi.

2000-talet: Djupinlärning och AI

  • På 2000-talet förändrade djupinlärning radikalt tal-till-text-teknologin. Genom att använda neurala nätverk kunde systemen analysera enorma mängder data och förbättra noggrannheten dramatiskt. Tekniken blev också mer anpassningsbar till olika språk, dialekter och kontexter. Detta decennium lade grunden för dagens avancerade röstassistenter, som Siri, Alexa och Google Assistant, och även Bepp, vilka inte bara transkriberar tal utan också förstår intentioner och svarar på frågor,

No items found.

Användningsområden

En av de stora fördelarna med speech-to-text som vi på Bepp ser; är att adaptera med av den inom t.ex., industrin, bygg, installation. Egentligen, yrken där man har hörselskydd med bluetooth och mikrofon (Peltor) och arbetshandskar. Då kan man enkelt rapportera en händelse eller notera viktig information utan att behöva skriva i telefonen. Du kan prata direkt i hörlurarna och du slipper ta av dig handskarna för att börja skriva och ev. frysa om fingrarna om det är kallt.

Effektivisering av vardagen

På ett mer personligt plan använder jag själv speech-to-text dagligen, det mest relaterade exemplet är kanske när jag märker att något är slut i skafferiet och jag behöver komma ihåg att köpa det nästa gång jag ska handla. Så fort jag kommer på något jag behöver, dikterar jag det direkt via min klocka, och det hamnar automatiskt på min inköpslista. Det är ett enkelt och effektivt sätt att organisera vardagen, för då behöver jag inte avbryta mitt arbete för att anteckna det. Detta upplever jag som en otrolig förbättring då jag inte står och suckar efter jag kommit hem från shoppingturen för att jag glömde köpa kaffe… igen!

Möjligheterna för arbetet

Vi på Bepp är övertygade om att denna teknologi kan integreras på så många fler områden och verkligen göra skillnad. Det här är en av anledningarna att vi verkligen ser till att möjliggöra bra och effektiv tal-till-text funktion här på Bepp!

No items found.

Slutsats

Tal-till-Text kortar ned ledtiden för inmatning mellan människan och dator - markant!

Det här löser en stor del av att 60% av människor inte rapporterar avvikelser eller förbättringsförslag, för dom tycker att; det tar för lång tid, det är för krångligt, och man avbryter pågående arbete.

Tack vare vår tal-till-text funktion, så har vi på Bepp lyckats korta ner tiden för händelserapportering så att det sker på under 15 sekunder! Det här sänker tröskeln något enormt för att företags datainsamling. Data som är kritisk för att kunna ta strategiska beslut för sin verksamhet.

Boka en gratis demo här på vår webbplats och se hur vi kan hjälpa dig att effektivisera!

Över 50 företag i olika storlekar och branscher har anmält sig till vår väntelista.

Vad väntar du på?

Kontakta oss
Boka demo